Zuidlaren

Permacultuur

Lezing Vera Greutink

Permacultuur moestuinier Vera Greutink vertelt in deze lezing hoe je door permacultuur technieken in de moestuin toe te passen met minder werk toch mooie oogsten kunt behalen.

Tegelijkertijd draagt deze manier van tuinieren bij aan de gezondheid van de bodem en maakt het je tuin beter bestand tegen de veranderingen van het klimaat. Door niet te spitten en de grond beschermd te houden met een laag organisch materiaal zorg je ervoor dat er minder onkruid groeit en de grond beter water vasthoudt.

Vera geeft ook een aantal voorbeelden van groente-polyculturen, waarin vele groentes met elkaar gecombineerd worden. Door de diversiteit raken plaagdieren in de war en zullen ziektes zich niet snel verspreiden. Ook geven zulke polyculturen een grotere totale opbrengst en zien ze er vaak mooi uit. Je kunt ze speels en creatief benaderen - wat dacht je bijvoorbeeld van een kleurrijke Mexicaanse polycultuur waarin maïs, bonen, tomatillo's, zonnebloemen, zinnia's en verschillende kruiden gecombineerd worden? 


Vera is moestuinier, groenschrijver en ontwerper van eetbare tuinen. Vanaf 1999 tuiniert ze volgens de principes van de permacultuur.  Ze schrijft onder andere voor De Tuin op Tafel, Groei & Bloei, Tuinseizoen, Buitenleven en Permaculture Magazine (Engels). Haar eerste boek 'Tuin smakelijk!' over permacultuur in de praktijk verscheen in november 2015. Voor meer informatie zie: www.tuinsmakelijk.nl