Activiteiten & Actueel

Lezing Wiert Nieuman over de Botanische Tuinen Utrecht

Op maandag 30 oktober jl. was Wiert Nieuman bij ons te gast om ons te vertellen over de Botanische Tuinen in Utrecht. Wiert is opgegroeid in de omgeving van Groningen maar in 1968 is hij bij de Botanische Tuinen in Utrecht terecht gekomen en is daar tot zijn pensioen gebleven. Een groot deel van deze tijd is hij hortulanus geweest.

In de Botanische Tuinen in Utrecht zijn vooral planten uit de neo-tropen te vinden en hier bevindt zich ook de oudste Ginkgo biloba van Europa. In 1989 werd het 350 jarig bestaan gevierd. De ligging is bij de oude fortgracht en dit zie je nog steeds terug. De Botanische Tuinen zijn onderverdeeld in een aantal verschillende tuinen, en we zijn met deze virtuele tour bij de ingang begonnen en daar ook weer geëindigd.

 De rotstuin draagt een groot stempel van Wiert, al was het alleen al vanwege de recycling bollen. Deze bollen zijn massief opgebouwd van gebroken stoeptegels en er groeien vele planten in die van enorme droogte houden. Vanwege de gebroken stoeptegels heeft Wiert de naam `stoeptegel Wiert` gekregen. Vervolgens langs de turfterrassen die in de plaats zijn gekomen van de heidetuin. Ook hier prachtige foto’s van alle planten met bloemen die hier groeien.

Na de pauze kwamen er allerlei bijzondere planten langs, waarvan sommige toch ook gewoon bij de toehoorders in de tuin staan! Via de bamboe route, met heel hoge bamboe soorten met prachtige stengels, langs de kassen naar de ontdektuin. En als laatste de evolutie tuin waar ook zeer mooie bloemen stonden terug naar het beginpunt.

 Zo hebben we een goede indruk gekregen van deze Botanische Tuinen en is het zeker de moeite waard ze echt zelf te gaan bekijken. Een mooie lezing en ook de verloting mocht er zijn: een bloemstuk voor buiten en als extra nog drie setjes dahlia bollen! Waarvoor dank Aukje!