Activiteiten & Actueel

Verwilderen, een natuurlijke manier van tuinieren

Lezing Romke van de Kaa

 

Op maandag 20 november waren er ruim 60 mensen aanwezig bij de lezing van Romke van de Kaa.   Van de Kaa schrijft tuinboeken en columns voor tuintijdschriften , daarnaast begeleidt hij ook enkele tuinreizen.

Voorzitter Dick Smit opende de avond met een korte introductie, de rest kwam van Romke zelf. In de tijd dat hij werkzaam is geweest op Great Dixter ( Engeland) kwam eigenlijk al de inspiratie voor het verwilderen. Nu, in deze tijd waarin er steeds minder bestrijdingsmiddelen  zijn voor onkruid en ongedierte, wordt het volgens hem tijd om anders naar het tuinieren te gaan kijken. Ook het feit dat er steeds minder tijd wordt besteed aan de tuin draagt daaraan bij.

 Verwilderen zoals hij dat bedoelt betekent niet alles zijn gang maar laten gaan, af en toe moet er wel bijgestuurd worden. Planten kunnen hun eigen plaats zoeken. Prachtige foto’s van bloemenweiden, ook van zijn eigen tuin komen voorbij en ook tips om het aan te leggen. Van de prachtige bloemenweiden gaan we verder naar muurtjes. Er zijn verschillende planten die het in/op muurtjes goed doen en in de volle grond niet. Deze planten hebben verder eigenlijk niets nodig en dus ook geen onderhoud.

 Dan is de terrastuin aan de beurt, met brede voegen waarin planten groeien. En ook de grindtuin krijgt wat hem betreft ook een flinke oppepper door er wat bloeiends neer te zetten of te laten staan.

Ook dieren zijn welkom in deze manier van tuinieren en dan niet alleen de populaire zoals vlinders, maar ook slakken, muizen, mollen en luizen. Romke geeft ook nog een andere optie aan voor de tuin en dat zijn woekeraars die elkaar in evenwicht houden, het ziet er mooi uit en geeft bijna geen werk.

Romke bracht het geheel met veel humor en passie. De foto’s waren prachtig en de anekdotes vertelde hij zeer levendig. Een lezing die je bijblijft en waar we tijdens de wintermaanden nog eens over na kunnen denken zodat we volgend voorjaar misschien ook wel met andere ogen naar onze eigen tuin gaan kijken!