Activiteiten & Actueel

Tuinenreis Gelderland 2018

Bij een jubileum horen kadootjes & verrassingen. Daarom heeft het bestuur voor haar leden iets in petto!

De normale tuinenreis die we ieder jaar organiseren vindt op één dag plaats. Maar dit jaar willen we twee dagen op reis gaan met overnachting ergens onderweg.

(Kijk voor prijzen en wijze van aanmeldingen bij Opens internal link in current windowAgenda)

Na veel puzzelen is daaruit de volgende route ontstaan:

Vertrek op vrijdag 6 juli rond 8 uur vanaf de Brink in Zuidlaren en op weg naar:

 

 

De Brummense Overtuin http://www.debrummenseovertuin.nl

Het terrein van de"Brummense Overtuin" behoorde tot begin 20ste eeuw bij het pal tegenover gelegen huis. De vorige eigenaar van de Brummense Overtuin, heeft een deel van dit terrein gekocht en er in 1998 zijn woonhuis op laten bouwen.
Het huis heeft door haar uiterlijk met luiken en veranda de uitstraling van een landhuis rond 1850. Dit wordt versterkt door de oude bomen, waarvan de 175 jaar oude liriodendron Tuliferum Grandiflora, de echte tulpenboom,het pronkstuk vormt.

De tuin is 5000 m2. groot en bestaat uit 3 delen, de voortuin, de achtertuin en de bostuin en ligt in het hartje van het dorp, wat uniek is.

 

 

Nieuw Robbekampen, Dreumel robbekampen.nl

In maart 2012 is gestart met het omvormen van een gedeelte van een boomkwekerij naar een landschapstuin van ongeveer 15.000 m2. groot.
Hoewel er geen vast omlijnd plan/ontwerp is gemaakt moesten er een aantal elementen aanwezig zijn: water­partijen, zit­gelegen­heid, en een groot assortiment van (“bijzondere”) planten. Er is geen verhardingaangebracht; overal zijn graspaden aangelegd.

Er zijn ijzeren bogen bekleed met drainageslang geplaatst, welke de ingang van de tuin vormen. Er zijn 14 bogen geplaatst op een afstand van 2 meter en een overspanning van 6 meter. Op deze wijze achter elkaar geplaatst geven ze het idee dat je door een tunnel loopt. Bij elke boog zijn verschillende klimplanten geplant.

 

 

De tuinen in Demen. http://www.detuinenindemen.nl/

De Tuinen in Demen bieden de ware tuinliefhebber iets bijzonders. Zestien verschillende siertuinen hebben elk hun eigen kleur en sfeer. Steeds zijn er verrassende combinaties van vaste planten, éénjarigen, bollen en rozen, heel veel rozen. Er is een oranje rozentuin, een roodroze rozentuin, een hagentuin en nog veel meer.

Er zijn meer dan 120 soorten rozen te zien, in alle vormen en kleuren. Spectaculair zijn de loofgangen, waarvan er één met ruim 80 leirozen is begroeid.

Er staan ruim 130 soorten Hemerocallis langs het Wim Willemsenpad en vele bijzondere groentesoorten in de ronde groentetuin.

In de gezellige theeschenkerij kun je heerlijk zitten en even bijkomen onder het genot van een lekker kopje koffie of thee.

 

 

Als we daarna nog mooi op schema liggen moeten we rond half 6 ’s middags arriveren bij het ****Fletcher Hotel in Doorwerth. Genoeg tijd om in te checken, ons even op te frissen en daarna aan te schuiven voor het diner. De verdere avond is ter eigen invulling.

Op zaterdag 7 juli is het om half 9 verzamelen bij de bus voor een klein eindje rijden naar:

 

 

De Boschhoeve http://boschhoeve.nl/

Temidden van weidse landbouwakkers en enorme loofbomen ligt achter de oude boerderij een grote gevarieerde boerderijtuin met kleurrijke zomer- en herfstborders. De verrassing is de decoratieve inspirerende moestuin waar bijzondere groentes zijn gecombineerd met bloemen, waaronder veel (zomer)bollen.
In de kwekerij bestaat ons assortiment uit stoere en makkelijke planten die we ook in eigen tuin hebben toegepast. In de moederplantenbedden is goed te zien hoe planten uitgroeien. Naast vaste planten zijn we dol op bollen; van sneeuwklok tot dahlia, op onze website vind u plantenlijsten. Daarnaast is in het zomerseizoen ook onze prachtige pluktuin open.
De grote landbouwschuur herbergt de tuinwinkel, theeschenkerij en brocanteafdeling.

 

 

De Tuin van Schelven, http://han16.wixsite.com/geldersetuinen/van-schelven

Deze landelijk gelegen tuin uit 2005, rond een rietgedekt huis oogt al verrassend volwassen. Het geslaagde ontwerp van Beline Geertsema bestaat uit rechte lijnen en vlakken. De borders zijn zorgvuldig opgebouwd en goed onderhouden. Een groot terras met zonnewijzer en rozen, grenzend aan het gazon dat wordt afgesloten door een natuurlijk gebogen vijver met treurwilg en uitzicht over de weilanden. Verder een kruidenbloementuintje, een zwembad, een boomgaardje en een gemengd bosje.Oppervlakte: 5.000 m.

 

 

Klein Rassert, Hoevelaken, http://han16.wixsite.com/geldersetuinen/klein-rasschert

Het erf Klein Rassert is een afgelegen boerenerf, ergens rond 1890 ontstaan op het landgoed Groot Rassert in het slagenlandschap aan de oostkant van Hoevelaken. De tuin "Klein Rassert" (ca 5400 m2.) ontwikkelde zich sedert 2000 stap voor stap in de richting van een informele landschappelijke tuin met een basisstructuur van hagen en zichtlijnen. Boomgaardjes, een paddenpoel, een vogelbosje en fraaie borders zorgen voor prettige afwisseling en fraaie doorkijkjes. De aanwezige bebouwing (dd 1890 en 1954) is zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat gelaten.Bijzonder is een schuur waar kerkuilen wonen.

 

 

De Wilgenkamp, Nijkerk http://han16.wixsite.com/geldersetuinen/de-wilgenkamp

Via een oprijlaan met knotwilgen komt men bij een prachtige tuin vol verrassingen, ontworpen door Liesbeth Canneman. Aan de noordwest- en noordoostzijde zijn (door Copijn) als beschutting windsingels aangelegd, terwijl de zuid- en zuidoostkant fraaie uitzichten over het omringende landschap bieden. Hagen creëren afzonderlijke tuinen, waaronder een rozentuin en een moestuin. Er zijn Engelse borders, twee vijvers, een berceau, een boomgaardje en heel veel rozen te bewonderen. Oppervlakte: 1,5 ha.

 

 

Hierna steken we de Veluwe over richting Heerde waar we voor ons slotdiner aanschuiven. Met de buikjes vol, de aankopen in het ruim en de hersenpan vol van indrukken zetten we daarna ons kompas richting Zuidlaren. Geplande aankomst hier ca. 9 uur ’s avonds.

Naar boven