Activiteiten & Actueel

Lezing over Het voedselbos

door Hanneke Klabbers van Arborealis


Dat het wel degelijk zin heeft wanneer onze lezingen worden aangekondigd in de lokale huis-aan-huis bladen en op social media bleek wel bij de lezing over het Voedselbos die Hanneke Clabbers op maandag 26 november j.l. gaf. Van de in totaal 37 aanwezigen waren er maar liefst 14 geen lid van Groei & Bloei. Die moeten de aankondiging wel haast via genoemde kanalen hebben vernomen.


Hanneke, medewerkster van de bekende kwekerij Arborealis uit Wilhelminaoord, wijdde ons in in de geheimen van het Voedselbos. Op de vraag waarom je een Voedselbos zou moeten willen kwam als antwoord:
-meer eten uit eigen tuin en dan iets anders dan de geëigende groenten en vruchten
-de biodiversiteit stimuleren
-het mooie, het nuttige en het aangename verenigen, voor zowel mens, vogels, bijen als vlinders
-als reactie op de zgn. bio-diversiteitscrisis.


Ze nam ons mee langs onderwerpen als Hoe ontwerp je zo’n tuin, Waar moet je aan denken bij de keuze en plaatsing van bomen en struiken en Hoe ontwikkelt zo’n bos zich en Hoe beheer je dat.
Ondertussen werden ons verschillende bomen en struiken voorgehouden die toegepast zouden kunnen worden. Sommige met prachtige namen als Franse uiensoepboom, Roomappel Onsterfelijkheidskruid, en Augurkenstruik. Ook kregen we het advies mee, om vooral geen dieren in een –jong- bos te laten lopen vanwege de grote kans op schade aan het jonge gewas.


De oogst uit het Voedselbos bestaat uit fruit, noten, wortels, scheuten, blad en op lange termijn wellicht hout. Na haar niet te lange presentatie konden in de pauze de voor de handel meegebrachte planten worden bestudeerd en gekocht en werden er nog flink wat vragen gesteld. Ook nam Hanneke nog de kans waar om verschillende van de genoemde planten aan ons te tonen en hun eigenschappen nog eens duidelijk te maken. Tegen tienen werd deze voor
velen tocht wel erg leerzame avond afgesloten..