Zuidlaren

Lezing Bijzondere schaduwplanten

Jan Dijkstra van kwekerij Aan de dijk gaf op 23 september een enthousiaste lezing over bijzondere schaduwplanten.

Schaduwplanten moeten het meestal niet van de bloemen hebben, maar hebben vaak prachtig blad, een bijzondere kleur of bijzondere bessen.  Jan liet ons diverse foto’s zien van meestal onbekende schaduwplanten en nieuwe soorten.

Een tuin op het noorden, een tuin met veel bomen en heesters, voor veel tuinbezitters is de schaduw in de tuin een probleem. De planten willen niet groeien of niet bloeien, het is te droog of te nat. Toch zijn er verrassend veel mogelijkheden om ook een schaduw tuin aantrekkelijk en spannend te maken.

Een bezoek aan de kwekerij en kijktuin Aan De Dijk is zeker de moeite waard  U vindt er plantensoorten waar u enthousiast over kunt zijn vanwege hun luchtige sierlijkheid, de bijzondere bladvormen hun onverwoestbaarheid en de subtiele bloei. Botanische rariteiten en liefhebbersplanten groeien er ook!

Oorspronkelijk was Aan de Dijk een grassen en bamboe kwekerij, maar inmiddels zijn vaste planten en dan in het bijzonder blad en schaduwplanten o.a. Disporum, Rodgersia, Arisaema, Podophyllum en vele varens een tweede specialiteit van de kwekerij.

Jan had een mooie verzameling planten meegenomen voor de verkoop. Ze vonden gretig aftrek.