Zuidlaren

Lezing honingbijen door Jan Enne Dees

Op 21 januari jl. heeft onze oud-voorzitter Jan Enne Dees een lezing over honingbijen gehouden. Ook veel niet-leden kwamen hierop af. Jan Enne is al lange tijd imker en zet zich ook in om bijenziekten en plagen te voorkomen en te bestrijden. Al met al bijna een fulltime job om het zo maar te zeggen.

Afhankelijk van de temperatuur (bijen hebben zo’n 10 tot 12 graden Celsius nodig om te kunnen vliegen), gaan de bijen soms al in januari vliegen. Belangrijk is dan dat er op dat moment voedsel voor ze is. Winterbloeiers zoals winterakoniet en mahonie zijn ideaal voor bijen. Later in het seizoen zijn dat bijvoorbeeld de els, hazelaar en wilg. Paardenbloemen, fruitbomen, gele kornoelje, berberis, kwee, cotoneaster en paardekastanje zijn ook zeer geliefd bij bijen. Phacelia, asters, witte klaver, vuilboom, teunisbloem en liguster zijn dat ook. Met deze planten kun je je tuin dus heel eenvoudig bij-vriendelijk maken.

Jan Enne vertelde ook over de bijendans, die plaats vindt wanneer de bijen een drachtbron zoeken en elkaar ‘vertellen’ waar ze iets hebben gevonden. Ook het leven, de aantallen en de bezigheden van bijen kwamen aan bod alsmede het maken en verkrijgen van honing. Om in de winter te kunnen overleven krijgen ze ongeveer 12 kilo witte suiker in de kast; dit is voor bijen makkelijk te verteren.

De bijensterfte komt vooral door een bepaalde mijt. Er wordt druk onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om resistente rassen te verkrijgen. Ook het spuiten van bestrijdingsmiddelen overdag, wanneer de bijen vliegen, is zeer schadelijk. Beter spuit men, als het echt moet, ’s avonds na zonsondergang.

Het was een zeer interessante lezing, waarin ook duidelijk naar voren kwam hoe mooi de natuur in elkaar zit!