Zuidlaren

Lezing Flora Zuid-Afrika

Lezing Flora van de West- en Oost-Kaap

Deze interessante lezing werd verzorgd door Hans Huizing uit Meppel. Dat Zuid-Afrika een waar Walhalla is op flora-gebied weten de meeste tuinliefhebbers wel, maar dat de meeste bollen ter wereld hun oorsprong hier vinden zal niet iedereen bekend zijn geweest.

Hans heeft tweemaal Zuid-Afrika bezocht, de laatste keer in 2017. En is toen met 2 collega’s onder leiding van gidsen 4 weken van de West-Kaap tot diep in de Oost-Kaap getrokken. Klimatologisch is er groot verschil tussen beide gebieden: de eerste is een winterregengebied, de tweede een zomerregengebied. Het klimaat van de Oost-Kaap komt grotendeels overeen met het Nederlandse klimaat. Reden waarom zo veel bollen het ook bij ons zo goed doen. Alleen kunnen onze winters nog wel eens te nat zijn. Goede drainage is voor veel bollen dan ook van belang. En anders in de herfst binnenhalen en droog laten overwinteren.

Bij Kaapstad waar de reis begon, bezocht Hans eerst de Kirstenbosch National Botanical Garden: een must voor de ware plantenliefhebber! Om alles hier goed te bekijken zou je minstens een week nodig hebben. Dat hadden de heren op deze reis niet want er moesten nog vele kilometers worden afgelegd.

Het voert te ver om de tientallen bolgewassen die genoemd en getoond werden hier allemaal te vermelden. Maar bij sommige kon Hans het niet laten aan te dringen om deze toch vooral eens in de tuin te gaan proberen. Zoals bijvoorbeeld: Kniphofia’s (vuurpijlen), Nerine undulata (kliplelie), Dierama robustum (engelhengel), Eucomis autumnalis (ananasplant – wit), Gladiolus oppostiflorus salmoneus (zalmkleurige gladiool)  of Watsonia meriana (hoornlelie).

Opvallend was wel dat veel soorten het beste gedijen op arme, goed doorlatende grond en dus eigenlijk een hekel hebben aan onze klei en veengronden. Verarmen en draineren is dus het motto of de planten in potten houden!

Aangestoken door het enthousiasme van spreker en de mooie plaatjes werden er in de pauze en na afloop nog goede zaken gedaan en ging menig toehoorder met ‘iets nieuws’ naar  huis.

Deze lezing was de laatste van het seizoen 2018 – 2019.