Zuidlaren

Lezing Stinzenplanten

Lezing van Rik Boehlé, 25 februari 2019

Na de ledenvergadering was het tijd voor de lezing van Rik Boehlé over Stinzenplanten. Rik is eigenaar van kwekerij De Beemd in Warffum en bij de kwekerij is de tuin met allerlei stinzenplanten.

Een stinzenplant, zo vertelde hij, staat binnen een gebied met bebouwing ( borg of stinze) en niet makkelijk erbuiten en is een opvallende verschijning. De tuinen waar je deze planten tegenkomt waren vaak slingertuinen, tuinen met smalle, slingerende zandpaden. De bewoners van de pastorie of van een boerderij verzamelden vaak deze exotische planten en zetten ze in hun tuin. En daar hebben we eeuwen later nog steeds plezier van. Na vele mooie foto’s van verschillende stinzenplanten kwamen ook de bomen aan bod waaronder je vaak deze planten kunt vinden. De lindeboom en de esdoorn helpen beide de stinzenplanten, de eerste omdat die kalk aan de bodem geeft via het afgevallen blad en de tweede door de suiker in zijn bladeren, via schimmels gaat dit naar de bollen.

Corydalis, Holwortel, Primula en Longkruid zijn allemaal prachtige planten die ook goed combineren met schaduwplanten zoals Ajuga. Wie had er nou gedacht dat de trompetnarcis geen stinzenplant is? Deze komt teveel buiten de bebouwing voor en is daarom geen stinzenplant.

Verder gaf Rik ons nog de tip om eens in Rasquert en omgeving te gaan kijken in het voorjaar, er zijn daar veel tuinen met prachtige stinzenplanten te vinden.

Het was een mooie, leerzame lezing.