Zuidlaren

Thema-middag Rayon Drenthe

Zaterdagmiddag 19 oktober 2019 kwamen 17 bestuursleden van Groei & Bloei-afdelingen van Rayon Drenthe rond 13.30 uur samen in het Pompgebouw van Waterbedrijf Groningen aan De Dijk in de Groeve. De afdeling Zuidlaren e.o. was dit keer aan de beurt om de thema-middag te organiseren en had gekozen voor het onderwerp Tusschenwater.

Tusschenwater is een waterwingebied, waterbergingsgebied en natuurgebied ineen. Het is tot stand gekomen door een samenwerking van het Waterschap Hunze en Aa, het Waterbedrijf Groningen, Landschapsbeheer Drenthe en de gemeente Tynaarlo.

Na de koffie-met-lekkers werden we eerst door Gerda Brilleman van het Waterbedrijf ingewijd in de geheimen van de waterwinning en de verschillen tussen bodemwater (vele honderden jaren oud) en oppervlaktewater.

Daarna gaf Emiel Galetzka een kort overzicht van de historie en totstandkoming van dit nieuwe gebied, waarbij hij de rol van projectleider had gespeeld.

Hierna ging de groep ‘het veld in’ en kon het waterrijke gebied van het Tusschenwater worden bekeken. Jantinus Dokter was hierbij namens Drents landschap onze gids.

Gezien het grote aantal vragen dat zowel bij de presentaties als tijdens de bezichtiging op de inleiders werd afgevuurd kan worden afgeleid dat het onderwerp zeer wel in de smaak viel.

Na rond 16.00 uur afscheid te hebben genomen van de organisatoren begaven de Groei & Bloei-ers zich naar Paviljoen Meerzicht waar, met inderdaad uitzicht op het Zuidlaardermeer, nog gezellig een uurtje werd nagepraat onder het genot van een hapje en drankje.

Al-met-al een heel geslaagde thema-middag.