Zuidlaren

Tuinenreis IJsselvallei

Tuinenreis 6 juli 2019

 

Deze reis ging naar de IJsselvallei en de Achterhoek, en om 08.00 uur vertrokken we van de Brink in Zuidlaren.

Bekijk ook het fotoalbum.

Onze eerste bestemming was de Tuin van Fortmond, gelegen in de uiterwaarden van de IJssel. Dit keer was niet alleen de tuin te bewonderen maar ook het designhuis. Waar voorheen een boerderij met stal stond, stond nu een onder architectuur gebouwd modern huis, met veel glas. Binnen en ook buiten had je een prachtig uitzicht over het mooie landschap. Alleen het schuine dak was vanaf de weg te zien, ervoor lag een heuvel met mooie beplanting, en deze heuvel was ook de reden dat het huis gebouwd mocht worden. We werden zeer hartelijk ontvangen door de gastheer en gastvrouw. De helft van onze groep kreeg meteen een rondleiding, de andere helft ging aan de koffie. Door de ligging staat soms een groot deel van de tuin onder water, maar alles lag er mooi bij, er bloeide veel en ook de bloemenweide had al het water overleefd. Ook de vele niveauverschillen maakten het tot een prachtige tuin.

 Na al dit moois weer in de bus naar de volgende tuin, Tuin de Valk. Deze tuin dankt zijn naam aan het valkennest in een grote Es in de tuin. De tuin was ontworpen door een in de buurt wonende architect, Esselink, de borders had onze gastvrouw in haar eentje aangeplant. Na de lunch (de pannen soep werden gebracht met de kruiwagen) kon je heerlijk wandelen door de tuin, en hoewel de lucht er dreigend uitzag: geen spatje regen.

 Na deze mooie tuin verder naar Rozenkwekerij De Wilde in Zutphen. Velen waren hier al eerder geweest, en ook hier had de droogte flink toegeslagen waardoor de kwekerij er minder goed uitzag dan enkele jaren geleden. Toch blijft het altijd leuk om tussen de rozenplanten door te struinen, ook tussen de niet-rozen. Ondergetekende is uiteindelijk nog gezwicht voor een bijzondere Magnolia. Het laadruim van de bus was in ieder geval behoorlijk gevuld.

De lucht begon wel meer te betrekken en het begon wat te sputteren toen we onderweg waren naar onze laatste tuin: De Roode Hoeve. De gastheer stond ons al op te wachten en later deed de gastvrouw haar verhaal. Omdat het toch enigszins regende was er eerst gelegenheid om koffie met wat lekkers te nemen in de tuinkamer. Dit was een zeer sfeervolle ruimte waar we even heerlijk konden zitten tijdens de regen. Toen het weer een beetje droger was konden we met de gastvrouw door de tuin, of je kon op eigen houtje. Onze gastvrouw had voor de klas gestaan en wist veel en onderhoudend te vertellen. De borders waren prachtig op kleur, er stonden veel mooie oude bomen. De tuin was ontstaan door er steeds weer een stukje land bij te betrekken en nu lag er rond de hele boerderij een geweldige tuin.

Aansluitend heerlijk gegeten bij Brasserie Kriebelz, en om 21.00 uur stonden we weer op de Brink. We hebben een prachtige dag gehad!